Terug naar nieuwsoverzicht

Video voor ex-Covid patiënten met restklachten

Twee longartsen, een fysiotherapeut en een diëtist van het Erasmus MC hebben een instructievideo gemaakt voor ex-Covid-patiënten om ze te ondersteunen bij hun herstelproces.

“Van soortgelijke infecties weten we dat patiënten langdurig klachten kunnen houden”, weet longarts Susanne Huijts. “Vermoeidheid, zelfs blijvende longschade, maar ook psychische klachten als angst, somberheid, slapeloosheid en post-traumatische stress. Mensen die kampen met klachten, en die geen professionele nazorg krijgen, willen wij met deze video ondersteunen bij hun herstel.”

In de video wordt o.a. ingegaan op het onder controle krijgen van de ademhaling na inspanning en het ondersteunen van herstel met oefeningen en goede voeding. Fysiotherapeut Edith Reijmer toont een serie eenvoudige oefeningen die ex-patiënten thuis kunnen doen.

Longarts Merel Hellemons benadrukt dat zeker zes weken nodig zijn voor herstel. “Had de patiënt vóór de ziekte al een matige conditie, of heeft de patiënt op de IC gelegen, dan kan het nog langer duren.” Ze adviseert ex-patiënten contact op te nemen met de huisarts als het herstel na drie maanden nog steeds niet de goede kant op gaat.