Terug naar scholingsoverzicht

Farmacogenetica 5 september

U vraagt zich vast wel eens af waarom een geneesmiddel niet adequaat werkzaam is of juist veel bijwerkingen vertoont bij uw patiënt. Logischerwijs wordt vaak getracht om de dosering aan te passen. Met farmacogenetisch onderzoek kan het aanpassen van doseringen en de keuze van medicatie nog specifieker afgestemd worden op de individuele patiënt. Een veelbelovend praktijkvoorbeeld is het voorkomen van ernstige bijwerkingen van chemotherapie.

De combinatie van een DNA-profiel met een afwijkend of variërend gen en het gebruik van een specifiek geneesmiddel, zou in Nederland kunnen leiden tot de aanpassing van zo’n 200.000 recepten per jaar.

In de chemotherapie wordt farmacogenetica steeds vaker gebruikt. Het wetenschapsveld heeft een enorme potentie voor de toekomst, maar blijft voor veel huisartsen vooralsnog een wat onduidelijk terrein. In deze nascholing krijgt u van een gedreven persoon uitleg over het belang van farmacogenetica. U krijgt duidelijkheid over hoe en wanneer u een farmacogenetisch onderzoek kunt aanvragen, wat de voordelen zijn, maar ook waar de beperkingen liggen. Aan de hand van een aantal casussen zal de farmacogenetica in de praktijk worden toegelicht.

Een interactieve online-scholing met een hoge informatiedichtheid: daar kunt u mee thuis blijven!

Docent

  • Prof. dr. Ron van Schaik, PhD/FACB Hoogleraar Farmacogenetica / Specialist Laboratoriumgeneeskunde

Datum: maandag 8 september 2022

Thuis Online Live learning

Tijd: 19:00-21:00

Inschrijven